E-mail: simonics.gyula@gmail.com

Levelezési cím: H—3961 Vajdácska, Fő u 151.

LOVASSPORT

RIGÓ LOVASTANYA

 

ZEMPLÉN

RIGÓ LOVASTANYA

 

ZEMPLÉN

Vártúrák lóháton

2 napos körtúra

Érdekességek: Nagykövesd (SK) várrom megtekintése, Szőlőske pincelátogatás borkóstolással, Pácin kastélylátogatás

Lovaglás : 4 óra/nap, 20km/nap

Szállás: alkotótház (2-3-4 ágyas szobák, közös fürdőszoba, konyha)

Étkezés: reggeli és vacsora mindkét nap (hideg ebéd egyénileg)

Kísérő kocsi: van

Minimum indulási létszám: 5 fő. Maximum létszám: 15 fő

 

3napos körtúra

Lovaglás: 5óra/nap

Szállás: 1.2. nap is nagykövesdi alkotóház

Étkezés: 3/nap, kb. 20km/nap

Érdekességek: a 2 napos túra kiegészül a nagygéresi(SK) pincesor megtekintésével

Kísérő kocsi: van

Minimum indulási létszám: 5 fő. Maximum létszám: 15 fő

Nagykövesd Várrom:

Azt is mondhatnánk, hogy valójában ez Felső-Bodrogköz egyetlen – még ha romjaiban is – fennmaradt „igazi” vára.                                                                               Részlet Bogoly János: Kövekbe zárt régmúlt című munkájából

 

A közvetlen a magyar határ közelében fekvő Nagykövesd (szlovákul: Veľký Kamenec) Királyhelmectől 15 km-re délnyugatra található. Fő látnivalója a falu központjában kiemelkedő domb tetején épült nagykövesdi vár romja.

A település első okleveles említése 1283-ból származik, amikor a Rátold nembeli Mátyás birtoka volt. 1287-től már a Baksa nemzetségé, ekkoriban épülhetett vára is, melynek első említése 1323-ból való. A várat a 15. század közepén huszita hadak foglalják el, melyet nem sokkal később Mátyás király seregei foglalnak vissza. Ezt követően előbb a Pálócziaké, majd a Perényiek szerzik meg, míg ezt követően 1556-ban Némethy Ferenc foglalja el. Az 1500-as évek végétől kezdve, kisebb megszakításokkal ismét a Baksa nemzettségbelieké a vár, egészen 1672-ig. 1673-ban a Wesselényi-féle összeesküvés megtorlásaként a császár katonák felrobbantják a várat.

A vár falaiból építik fel a vár domboldalában álló katolikus templomot és a Szirmai-Fischer-család kastélyát. A kastélyban jelenleg a település iskolája működik. Domboldalon emelkedő várának látványos romjait már messziről lehet látni, uralják a tájképet.

Forrás: Műemlékek Állami Gondnoksága