E-mail: simonics.gyula@gmail.com

Levelezési cím: H—3961 Vajdácska, Fő u 151.

LOVASSPORT

RIGÓ LOVASTANYA

 

ZEMPLÉN

RIGÓ LOVASTANYA

 

ZEMPLÉN

Tokaj-hegyaljai pincetúrák lóháton

A Tokaj-hegyaljai pincetúra során Ön a szőlő és bor hazáját fedezheti fel. Utunk a környék nevezetes pincéit követi, és pincénként 6-8 féle minőségi Tokaji bor kóstolása teszi teljessé. Lehetőség van egy illetve több napos túrák közül választani. A túra minden esetben reggelivel indul és a tanyára érkezéskor vacsorával zárul. Korlátozott számban lehetőség van a Rigó lovas-tanyán a túra előtti és utáni napon a lovasok és lovaik fogadására, ellátására.

1 napos körtúra

Érdekességek: kálvária, pincesor, tájház

Szállás: -

Lovaglás: 5 óra

Étkezés: reggeli indulás előtt, pincében ebéd borkóstolóval, vacsora bográcsos.

Minimum indulási létszám: 2 fő. Maximum létszám: 8 fő

 

2 napos körtúra

Érdekességek: átkelés komppal a Bodrogon

Szállás: panzióban

Lovaglás: 6 óra/nap, kb 35km/nap

Étkezés: reggeli,piknik ebéd, vacsora panzióban, borkóstolás pincében

Kísérő kocsi: van

Minimum indulási létszám: 6 fő. Maximum létszám: 15 fő

 

3 napos körtúra

Érdekességek: átkelés komppal a Bodrogon

Szállás: panzióban, Rigó Lovas-tanya vendégház

Lovaglás: kb. 6 óra/nap, kb. 25-20-50km

Étkezés: reggeli,vacsora panzióban, piknik ebéd, este borkóstolás pincében

Kísérő kocsi: van

Minimum indulási létszám: 6 fő. Maximum létszám: 8 fő

A Tokaj-hegyaljai borvidék vagy Tokaj-hegyaljai történelmi borvidék (röviden Hegyalja, Tokaj-Hegyalja vagy Tokaji borvidék) a világ első zárt borvidéke 1737 óta. Magyarország északkeleti részén, a Zempléni-hegység déli, délkeleti lábainál található. Területe 6202 hektár. Az UNESCO Világörökség Bizottsága mint kultúrtájat 2002-ben felvette a világörökségi listára.

Hogy Tokaj környékének (Hegyalja) déli lejtőit kik ültették be szőlővel először, azt ma már biztonsággal megállapítani nem lehet, annyi azonban bizonyos, hogy már a Honfoglalás előtt is volt itt szőlőművelés.

A borvidék riolittufába vájt pincerendszerének jellegzetes sajátossága a pincék falát vastagon borító nemes pincepenész, a Cladosporium cellare, ami viszont (a Botrytis cinerea-val ellentétben) a világon csak itt, és a Rajnai borpincékben fordul elő. Ez a gomba a tokaji borok minőségének biztosításában fontos szerepet játszik, a tevékenysége révén alakul ki az aszúbor sajátos, friss kenyérre emlékeztető íze, illata, zamata, sötét aranysárga színe és viszonylag magas, 14 térfogatszázalék körüli alkoholtartalom.

 

Ezen a területen az alapborok mellett az aszúszemekkel kevert „élő” fürtök együtt feldolgozása révén készül a szamorodni, illetve évszázados technológia alkalmazásával a tájegység legfontosabb bora, az aszú. A legjobb minőségű tokaji borokat Tokaj, Tarcal, Tolcsva, Mád és Tállya községek környékén készítik.

A Tokaj-hegyaljai borvidék zárt térség, ami azt jelenti, hogy ide más területről származó szőlőt, mustot, bort - palackozott borok kivételével - behozni nem szabad. Ezzel a borvidék borai, borkülönlegességei fokozott védelemben részesülnek.

 

Régi mondás, hogy a tokaji bor a borok királya, és a királyok bora. Ez a felséges magyar borkülönlegesség valóban a legkülönb az elsőrangú magyar borfajták közül, és valóság az is, hogy számos koronás fő asztalának egyik kelléke volt a tokaji palack bor. De nem csupán a királyoké, hanem a művészetek koronázatlan fejedelmei is.

                                                                                           Forrás: wikipedia

 

Legyen a vendégünk, legyen a királyunk ...